Europos kalbų diena „Užsieniečiai mokykloje“

 

Rugsėjo 26 dieną Europoje yra minima Europos kalbų diena – jau 20 metų puoselėjama kalbų ir kultūrų įvairovė. Tad šiemet nusprendėme šią dieną mokykloje paminėti netradicinėmis veiklomis pamokose. Ir rugsėjo 24 dieną, saulėtą penktadienį, į „Aušros“ pagrindinę mokyklą pradėjo ,,rinktis užsieniečiai” iš įvairių Europos šalių: mokiniai iš anksto gavo užduotį surinkti informaciją apie jiems paskirtą šalį ir sugalvoti, kaip ją pateikti ant iš popieriaus iškirpto savo klasės draugo silueto. Per anglų kalbos pamokas vyko smagus darbas: vieni ruošė informaciją, kiti piešė „užsienietį“, rašė, spalvino, klijavo, ginčijosi, diskutavo, kol galiausiai savo kūriniais liko patenkinti. Vyresniesiems nenusileido ir pradinukai, sukūrę puikius eksponatus. ,,Užsieniečių“ siluetai mokiniams pristatė savo šalį: pasakojo apie sostines, tradicinius valgius bei mokė įvairių savų kalbų žodžių. Tiesą pasakius, pristatė neištardami nė žodžio, nes juos kūrė, puošė bei apie juos pasakojo patys mokiniai.

Po kiekvienos pamokos mokyklos koridoriuose daugėjo keistų „užsieniečių“, linksmai kviečiančių su jais susipažinti.

6 klasių mokiniai per lietuvių kalbos ir literatūros pamokas narpliojo galvosūkį: kuris žodis kurioje kalboje reiškia AČIŪ. Daugybė šalių ir nepažįstamų žodžių mokiniams kėlė susidomėjimą ir tapo nemenku iššūkiu pamokose.

O kadangi rugsėjo 24 diena yra Pasaulinė kurčiųjų diena, mokytojai mokė vaikus pasisveikinti, atsisveikinti ir padėkoti gestų kalba. Juk labai svarbu mokėti parodyti dėmesį ir pagarbą visiems žmonėms.

Šios dienos veiklas vienijo bendras tikslas – svarbu suprasti, kad kalbų mokymasis atveria galimybes pažinti kitų šalių kultūrą, mokytis ir dirbti kitose šalyse. Kalbų mokėjimas yra svarbus jų atpažinimui, naudojimui ir saugojimui. Net jei žinote tik kelis tos šalies, kurią lankote žodžius, tai suteikia galimybę surasti naujų pažinčių ir draugų. Kitų kalbų mokymasis yra būdas, padedantis mums geriau suprasti vieniems kitus ir išvengti kultūrinių skirtumų.

Kalbų metodikos grupės informacija