Edukacinė pamoka „Senoji rankraštinė knyga“

 

Kovo 7-8 dienomis 6-ų klasių mokiniams lietuvių kalbos ir literatūros pamokos vyko bibliotekoje. Pamokų tikslas – prisiminti knygos kelią, susipažinti, kokios buvo senosios rankraštinės knygos ir kaip jos buvo sudarinėjamos, pakartoti faktus apie pirmąją lietuvišką knygą.

Mokiniai prisiminė svarbias kovo mėnesio datas, pastebėjo, kad dar vyksta Lietuvių kalbos dienos, kad greit švęsime knygnešių dieną bei Poezijos dieną.

Šeštokai klausė pasakojimo apie rankraštinę-senąją knygą. Žiūrėdami dokumentinį filmą mokinai atsakinėjo į bibliotekos vedėjos Almos Urbienės paruoštus klausimus. Nagrinėjo ir diskutavo, kaip buvo rašoma senoji knyga, kuo ji išsiskiria iš dabartinių knygų. Prisiminė pirmąją lietuvišką knygą „Katekizmą“, pavartė naujesnius leidimus, nagrinėjo prakalbą, analizavo akrostichą, išsiaiškino, kur ir kaip „Katekizmas“ saugomas dabar, kokių sąlygų reikia laikant senovines knygas.

Mokinai atliko praktinę užduotį: eksponuojamoje knygnešio dienos parodoje „Laiko dulkes nupūtus nuo senų lietuviškų leidinių“ ieškojo seniausios bibliotekoje esančios knygos – grožinės literatūros bei vadovėlio. Suskaičiavo, kiek jų bibliotekoje yra. Mokiniai su lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Jūrate Laisvūne Šatiene diskutavo, kuo jos skiriasi nuo dokumentiniame pasakojime matytų knygų.

 

Bibliotekos vedėja A. Urbienė ir lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja J.L.Šatienė