Edukacinė pamoka 4-tų  kl. mokiniams „Lietuvos knygnešiai“

 

Kovo 16-oji – Knygnešio diena. Šią dieną Lietuvoje pagerbiami knygnešiai, lietuvių kalbos draudimo metais platinę lietuviškas knygas, kai po 1863 metų sukilimo Rusijos imperijos valdžia uždraudė leisti knygas lietuvių kalba.

Minint šią šventę kovo 7-8 d. 4-tų klasių mokiniai lankėsi mokyklos bibliotekoje, kur bibliotekos vedėja  Alma Urbienė jiems vedė edukacinę pamoką, skirtą „Knygnešio dienai“ paminėti.

Pamoka prasidėjo trumpo pasakojimo apie Lietuvos knygnešius peržiūra. Po to su mokiniais diskutavome, kaip nepaisant to, kad tai buvo sunki ir pavojinga veikla ir  už knygų platinimą buvo baudžiama kalėjimu ar tremtimi į Sibirą, knygos buvo gabenamos itin aktyviai. Dažniausiai jas nešti ragindavo kunigai. Tad knygnešiai atliko Lietuvos istorijoje ypatingą vaidmenį, o kovo 16- oji – įžymiojo knygnešio Jurgio Bielinio gimimo diena – skirta jiems visiems prisiminti ir pagerbti. Ir ne paslaptis, kad šiuo įžymiu vardu pavadinta mūsų miesto viešoji biblioteka.

Po diskusijos mokiniai pirmą kartą išgirdo, kad yra sukurtas „Knygnešių himnas“. Tyloje jo klausėsi.

Dar mokiniai atliko praktines užduotis – pildė bibliotekos vedėjos paruoštą interaktyvų kryžiažodį ir „gamino“ „79 batai“ knygutę. Šios veiklos mokinimas labai patiko.

Edukacinė pamoka pasibaigė bibliotekoje eksponuojamos knygnešio dienai skirtos „Laiko dulkes nupūtus nuo senų lietuviškų leidinių“ parodos lankymu. Smagu, kad ketvirtokai domėjosi senosiomis knygomis ir bibliotekininkei teko atsakyti į jų pateiktus klausimus.

 

Bibliotekos vedėja Alma Urbienė