Elektroninės cigaretės: ar tikrai yra nepavojingos?

 

 

Spalio 11 d. mokykloje svečiavosi Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Bendruomenės pareigūnas Darius Joneikis. 5-7 klasių mokiniams jis pasakojo apie savo gyvenimo netinkamus poelgius, supratimą ir pajautimą, kad rūkymas – tai pavojingas ir priklausomybę sukeliantis veiksnys.
Lektorius mokiniams pasakojo apie el. cigarečių vartojimo naujas tendencijas, grėsmes ir naujas rinkoje plintančias psichoaktyviąsias medžiagas. Pristatant prevencines priemones (neblaivumo ir narkotikų apsvaigimo akinius, CO2 matuoklį, sąlyčio su narkotinėmis medžiagomis testus ir kt.) supažindinama su psichoaktyvių medžiagų vartojimo pasekmėmis. Mokiniai buvo pakviesti tapti lektoriaus asistentais eksperimentuojant, demonstruojant prietaisus, muliažus. Be to, turėjo galimybę išbandyti akinius, kurie imituoja apsvaigimo nuo alkoholio ir narkotinių medžiagų poveikį, įvertinti kokį pavojų kelia neblaivus ir apsvaigęs žmogus. Taip pat buvo pademonstruotas indas su dervomis, liekančiomis žmogaus plaučiuose per metus laiko kasdien surūkius po pusę pakelio cigarečių. D. Joneikis pristatė analogų neturintį ketvirtos stadijos ryklės vėžiu sergančio žmogaus burnos ertmės pavyzdinį egzempliorių – imitacinę burną. Sirgęs žmogus nusprendė leisti medicinos ir švietimo tikslais padaryti tikslią jo burnos kopiją, taigi mokiniai iš arti galėjo apžiūrėti auglius ant visų minkštųjų audinių: dantenų, liežuvio, gomurio bei žandų.
Mokiniams dar kartą buvo priminta, kad elektroninės cigaretės ir jų užpildai yra tabako gaminys (draudžiamas nepilnamečiams) ir didžiausias pavojus kyla, kai elektroninėse cigaretėse atsiranda naujosios narkotinės medžiagos.
Paskaitos pabaigoje klausytojai buvo kviečiami susimąstyti apie asmeninę atsakomybę už savo sveikatą. Kiekvienas žmogus yra atsakingas už savo sprendimus ir gali atsisakyti žalingų įpročių, jeigu tik nori.

Tą pačią dieną lektoriaus D. Joneikio paskaitų „Jei nežinai kodėl garuoja el. cigaretė, jei nežinai, ką reiškia THC, Smile ar Spice? Ateik ir sužinok!!!“ klausėsi mokyklos mokytojai ir mokinių tėvai. Lektorius kalbėjo apie šiuo metu tarp jaunuolių labai populiarias elektronines cigaretes, jų kilmę, rūšis, veikimo principus, prieinamumą, elektroninių cigarečių užpildus, vaikų vartojamus terminus bei cigarečių daromą žalą sveikatai. Supažindino mokytojus ir tėvus su pagrindinėmis tarp jaunimo paplitusiomis psichoaktyviomis medžiagomis, itin įdomiai pateikė jų vartojimo atpažinimo požymius, minėtų medžiagų slėpimo vietas, pristatė narkotinėms medžiagoms aptikti naudojamų testų rūšis bei veikimo principus. Dalijosi priemonių pavyzdžiais ir patarimais.

Už suorganizuotas paskaitas mokiniams, mokytojams ir tėvams dėkojame Biržų r. Visuomenės sveikatos biuro darbuotojoms!

Socialinė pedagogė Asta Kregždienė