Edukacinė pamoka šeštokams „Senoji knyga“

 

Kovo 21 d. mokyklos bibliotekoje šeštų klasių mokiniams vyko edukacinė pamoka „Senoji knyga“.

Pamokų tikslas – prisiminti knygos kelią, susipažinti, kokios buvo senosios rankraštinės knygos ir kaip jos buvo sudarinėjamos, pakartoti faktus apie pirmąją lietuvišką knygą.

Mokiniai prisiminė svarbias kovo mėnesio datas, pastebėjo, kad kovo mėn. ypatingas, vyko Lietuvių kalbos dienos, šventėme knygnešių dieną bei Poezijos dieną.

Edukacija prasidėjo prisiminimu apie pirmąją lietuvišką knygą „Katekizmą“. Šeštokai žiūrėdami dokumentinį filmą atsakinėjo į bibliotekininkių paruoštus klausimus. Išsiaiškino, kur ir kaip „Katekizmas“ saugomas dabar, kokių sąlygų reikia laikant senovines knygas. Mokinai atliko praktinę užduotį: eksponuojamoje knygnešio dienos parodoje „Laiko dulkes nupūtus nuo senų lietuviškų leidinių“ ieškojo seniausios bibliotekoje esančios knygos – grožinės literatūros bei vadovėlio. Suskaičiavo, kiek jų bibliotekoje yra.

Įpusėjus pamokai mokiniams buvo pasiūlytą pažaisti interaktyvų ir smagų virtualų žaidimą „Knygos kelias“ . Žaidime pristatomi du knygos istorijos raidos etapai: iki spausdinimo mašinos išradimo ir po spausdinimo mašinos išradimo. Žaisdami žaidimą mokiniai susipažino su tokiomis sąvokomis kaip rankraštinė knyga, skriptorius, skriptoriumas, inicialas ir kt. Jiems buvo suteikta galimybė patiems pasigaminti virtualią rankraštinę knygą – surinkti priemones rašalui gaminti, supjaustyti popierių, įrišti knygą, nupiešti inicialinę raidę.

Žinių įtvirtinimui mokyklos bibliotekininkės paruošė „Kahoot“ programėle viktoriną.

Bibliotekos vedėja Alma Urbienė