„Aušroje“ kvepėjo pyragais

 

Pirmadienį po pamokų „Aušros“ pagrindinės mokyklos antro aukšto koridoriumi vilnijo malonus, apetitą žadinantis kvapas, mat technologijų kabinete tądien šeimininkavo ukrainietė Natalya Bagas. Čia rinkosi mokytojai ir mokyklos darbuotojai, pasiryžę išmokti ir galbūt artėjančioms šventėms savo šeimai iškepti tradicinį ukrainietišką pyragą – Velykų bobą

Bet tešlą pyragui teko užmaišyti kiek anksčiau – prieš geras dvi valandas, nes ji turinti gerai iškilti. Tešlą maišė bei ilgai ir kruopščiai ją minkė Natalya, jai padėjo kolegės. Natalya pasakojo, kaip ir ką ukrainietės minko į savo pyragus, kuriais kiekviena šeimininkė išsiskiria, kodėl tie pyragai tokie ypatingi.

O po pamokų, kai jau tešla gražiai pakilo, prasidėjo pyragų kepimas. Kadangi kepėjos neturėjo tiek daug boboms tinkamų kepimo formų, jos rado neblogą išeitį: pyragus kepė tuščiose kavos skardinėse. Svarbu gerai skardinės vidų ištepti riebalais.

Kol pyragai kepė, prie stalo netilo kalbos. Apie pamokas ir ugdymo procesą kalbėti nebuvo leista, tad smagu buvo išgirsti, kokie tradiciniai Velykų patiekalai geriausiai vertinami kolegių šeimose. O Natalya akyla akimi stebėjo visas orkaites, tikrino pyragus, kad jie nesudegtų, nesukristų, kad gerai iškeptų. Sunku buvo laukti finalo, nes kabinete pasklido labai gardus kvapas.

Paskui sekė iškeptų pyragų puošimas, valgymas ir pokalbiai prie arbatos puodelio. Visos kepėjos ir valgytojos dėkojo už gražią popietę, skanų pyragą, kuris neabejotinai taptų kiekvieno Velykų stalo puošmena, už pasidalytą receptą ir patirtį. O Natalya dėkojo visiems už tai, kad ji jaukiai gali jaustis šiame kolektyve, ir su begaliniu ilgesiu gimtajam kraštui prasitarė, kad labai norėtų kitas Velykas švęsti Ukrainoje.

 

Jūratė Laisvūnė Šatienė