Susitikimas su psichologu Timu Petraičiu – įkvėpimas revizuoti savo santykį su darbais, aplinka ir pasauliu

 

Mokinių pavasario atostogų metu „Aušros“ mokytojai tobulino ne tik savo dalykines, bet ir bendrąsias kompetencijas. Balandžio 3 dieną į mokyklą atvyko egzistencinės krypties psichologas, psichoterapeutas bei supervizorius Timas Petraitis. Būtent šio žmogaus mums ir reikėjo pasikalbėjimui apie darbo ir poilsio balansą, perdegimo grėsmę, diskusijai, kaip išlaikyti pusiausvyrą gyvenime… Laisvalaikiu Timas tampa maisto kurjeriu „Wolt“. Kodėl? Vėlgi dėl to paties balanso: „ Mano gyvenime šiedu dalykai puikiai dera tarpusavyje, nes terapeuto darbas daugiau sėdimas, kartu – vidinis, dvasinis, o kurjerio – labiau fizinis, nes važinėju ne automobiliu, bet dviračiu“, – viename interviu yra sakęs Timas. Psichologas atvirai kalbėjo apie savo gyvenime atliekamus neįprastus ir net radikalius eksperimentus, kurie jam padėjo išsigryninti gyvenimo kryptį iki esmės.

Paruoštukų su patarimais, kiek dirbti, kiek ir kaip ilsėtis, psichologas neišdalino, tačiau dar kartą patvirtino mintį, kad tik mes patys geriausiai žinome, ko mūsų gyvenime trūksta ar yra per daug. Ir patys turime po truputį keisti(s). Jei esame pernelyg pamėgę struktūras, galime sąmoningai į savo gyvenimą įnešti šiek tiek chaoso, jei mėgstame kontroliuoti – suteikti daugiau laisvės. Kodėl žmonės perdega arba atsiranda nepilnavertiškumo kompleksas? Psichologas iliustravo piešiniu: nupiešė vieną didelį burbulą – vieną mūsų gyvenimo dieną – pilną įvairių dydžių burbulų, kurie atspindi mūsų dienos darbus, užduotis. Atliekame darbą, burbulas tarsi ,,nusėda“, įgauna vertę, ,,užsitušuoja“, nepilnai ,,užtušuoti“ ar tušti burbulai mums kelia nemalonias emocijas. O kiek ir kokio dydžio darbų-burbulų mes įsileisime į didįjį burbulą, iš dalies priklauso nuo mūsų pačių.

Mokytojai turėjo galimybę įsigyti ir naują svečio knygą „Pinigų laiškai“ su autoriaus palinkėjimu ir autografu. Tai pasakojimas apie vieną tokį psichologo eksperimentą – savo taupymo modelio, paremto tikrais ir skaudžiais faktais iš asmeninio gyvenimo, pritaikymą.

Pasibuvimas praėjo jaukiai ir atvirai, „Nepatogių klausimų“ stiklainis taip ir liko tuščias… o po kelių dienų Timo atsiųsta padėka už šiltą priėmimą, linkėjimai mokytojoms ir PetroniuiJ buvo malonus netikėtumas.

Mokyklos Metodikos tarybos pirmininkė I. Šafranauskienė